4. marraskuuta 2013

Mitäs me urheilumuseot

Suomessa on noin viitisentoista urheilualan museota – määrä vaihtelee hieman laskutavasta riippuen, sillä osalla museoista toiminta voi olla pysähdyksissä tai vasta suunnitteluasteella. Ammatillisesti hoidettuja museoita on kolme: Hiihtomuseo Lahdessa, Suomen Jääkiekkomuseo Tampereella ja Suomen Urheilumuseo Helsingissä. Muut urheilualan museot ovat pääosin harrastelijavoimin ja oman toimen ohessa hoidettuja museoita.


Varalan liikuntamuseon kokoelmia

Urheilumuseoita on siis aika vähän ja työtä paljon. Toimivasta yhteistyöstä on hyötyä kaikille tälläkin saralla. Hyvänä esimerkkinä on näiden kolmen ammatillisen museon käynnistämä yhteistyöhanke, jossa tallennetaan ja tutkitaan suomalaisen urheilumaailman idoleita ja fanikulttuuria sekä sen muutosta viimeisten 50 vuoden aikana. Erittäin kiinnostava aihe, jota on tutkittu lähinnä populaarikulttuurin näkökulmasta. Aiheesta kiinnostuneet pääsevät tutustumaan työn tuloksiin kussakin yhteistyömuseossa avattavassa näyttelyssä keväällä 2014. Näiden näyttelyiden aiheet vaihtelevat luonnollisesti museon teeman mukaan. Erityisen mielenkiintoiseksi asian tekee aineiston keruutapa: tavoitteena on tehdä kiinteää yhteistyötä yleisön kanssa ja hyödyntää sosiaalista mediaa. Hankkeen vetovastuu on Urheilumuseolla ja siitä syntyvä aineisto tallennetaan kokoelmiin museoiden välisen tallennustyönjaon mukaisesti.

Suomen Urheilumuseon rooliin erikoismuseona kuuluu yhtenä osana urheilualan erikoismuseoiden toiminnan koordinointi ja neuvonta. Toiminta hoituu lähinnä henkilökohtaisilla tapaamisilla, puhelin- ja sähköpostikeskusteluilla sekä vuosittaisella yhteistapaamisella. Olemmekin kokoontuneet urheilumuseopäiville aina vuodesta 2008 lähtien.

Päivien teemat ovat vaihdelleet, mutta tavalla tai toisella kokoelmat ja niiden parissa työskenteleminen on ollut mukana joka vuosi. Päivien yhteydessä olemme päässeet tutustumaan muun muassa Helsingin kaupunginmuseon kokoelmakeskukseen ja saaneet konservaattorin päteviä ohjeita kokoelmien käsittelyssä. Olemme vierailleet Lahdessa Hiihtomuseossa, Tampereella Jääkiekkomuseossa ja Ypäjällä Hevosurheilumuseossa. Ypäjällä pääsimme kurkistamaan myös ns. kulissien taakse, kun vierailimme Hevosopiston talleilla ja näimme mm. presidentti Sauli Niinistön uuden uutukaisen varsan, söpön Ypäjä Juulian.


Tutustumiskäynti Helsingin kaupunginmuseon kokoelmakeskukseen vuonna 2009

Tämän vuoden kokoontuminen pidetään täällä Urheilumuseossa Helsingissä muutaman vuoden tauon jälkeen. Teemana on paikallismuseotoiminta ja sen kehittäminen. Museoviraston asiantuntija on lupautunut kertomaan hankkeesta lisää.

Konkreettista hyötyä museot ovat kokoontumisten lisäksi saaneet hankkeesta, jonka tavoitteena oli urheilualan museoiden nettisivujen uudistaminen tai jopa kokonaan niiden luominen. Saimme tähän projektiin erillisavustuksen opetus- ja kulttuuriministeriöstä vuonna 2010 ja kahden vuoden aikana useampi museo sai projektin avulla uudistettua sivunsa lähemmäksi nykypäivän vaatimuksia. Tästä projektista hyötyivät Valkeakosken Jalkapallomuseo, Hevosurheilumuseo, Tampereen Nyrkkeilymuseo sekä Kotkan Koripallomuseo.


Hevosurheilumuseon kokoelmia

Käykääpä tutustumassa joko paikan päällä tai virtuaalisesti, ja opitte paljon suomalaisesta urheiluhistoriasta ja värikkäästä nykypäivästä!

Suomen Urheilumuseo, Helsinki
Hiihtomuseo, Lahti
Suomen Jääkiekkomuseo, Tampere
Suomen Jalkapallomuseo, Valkeakoski
Suomen Hevosurheilumuseo, Ypäjä
Suomen Nyrkkeilymuseo, Tampere
Suomen pesäpallomuseo, Vimpeli
Keihäsmuseo, Pihtipudas
Koripallomuseo, Kotka
Varalan liikuntamuseo, Tampere
Suomen melontamuseo, Lahti
Suomen moottoriurheilumuseoyhdistyksen virtuaalimuseo


Riitta Forsman

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti