3. helmikuuta 2016

Esineemme maailmalla


Urheilumuseon esinekokoelmat on siirretty Olympiastadionin remontin takia varastotiloihin, mutta täysin ulottumattomissa esineet eivät kuitenkaan ole. Päätimme jo muuttoa suunniteltaessa, että mahdollisuuksien mukaan lainaamme esineitämme muille museoille ja yhteistyökumppaneille, jos tällaista tarvetta ilmenee. Onneksi on ilmennyt ja osa esineistä on päässyt ja pääsee vierailemaan muihin museoihin sekä Suomeen että ulkomaille.

Ensimmäisenä matkaan lähtivät mäkikotka Nykäsen kuuluisat mitalit, joita on kokonaista 42 kappaletta Urheilumuseon kokoelmissa. Mitaleita on voinut ihailla Keski-Suomen museossa Jyväskylässä ensin näyttelyssä Mitalin kaksi puolta – se on fifty sixty tammikuun loppuun saakka ja tämän jälkeen ne ovat näytillä omana kokonaisuutena huhtikuun 11. päivään asti.

Museon kokoelmissa on edustava otos perinteisen uimaseuran Helsingin Uimarien vanhaa ja vähän uudempaakin esineistöä. Perinteikäs seura täyttää tänä vuonna pyöreät 100 vuotta, joten juhlavuoden kunniaksi seura sai lainaksi vanhaa esineistöään ja kaupan päälle vielä vitriinin, jossa esineet ovat turvallisesti esillä Pirkkolan uimahallissa.

Klikkaa linkkiä http://www.helsinginuimarit.fi/?x118281=369446 ja pääset seuran sivuilta lukemaan aiheesta lisää.




Helsingin Uimareiden hieno kiertopalkinto vuodelta 1906. Pokaali annettiin parhaalle joukkueelle 1000 metrin uinnista.

Tiedekeskus Heureka tarjoaa mahdollisuuden kokea talven riemuja 9. helmikuuta avattavassa näyttelyssä Suksi Heurekaan!. Tähän näyttelyyn lainasimme kokoelmistamme jäätanssija Susanna Rahkamon näyttävän asun ja luistimet. Niitä ja montaa muuta asiaa voi käydä ihailemassa Heurekassa ensi vuoden tammikuun puoleen väliin asti.




Susanna Rahkamon luisteluasu, joka oli hänellä yllään jäätanssiparin Rahkamo & Kokko voittaessa EM-kultaa Dortmundissa Saksassa 1995. Vapaatanssiosuuden musiikkina oli ikimuistoinen Yesterday ja A Hard Days Night by Beatles.

Suomen Washingtonin suurlähetystössä avautuu tänä keväänä Urheilumuseon tuottama näyttely, jossa kerrotaan suomalaisesta urheilusta aina Paavo Nurmen ajoista tämän hetken suomalaisiin NHL-tähtiin. Näyttelyaineisto matkaa merten taakse ja joukkoon mahtuu myös jonkin verran esineistöä; lähinnä Helsingin olympialaisista 1952 ja pesäpallosta kertovia kokoelmien helmiä.


Osa esineistä, jotka matkaavat Washingtoniin Suomen suurlähetystön urheiluaiheiseen näyttelyyn.

Näyttelyä valmisteltaessa törmättiin aika erikoiseen ”välinevarkauteen”: suomalaistakin suomalaisempi pesäpallon merkinantoviuhka onkin muka amerikkalainen keksintö. Ja höh! Amerikkalainen Jill Cakert kertoo keksineensä viuhkan, jonka hän on nimennyt Signalfaniksi. Hän on patentoinut ”keksintönsä” vuonna 2007. Suomalaiset pesäpalloilijat ovat käyttäneet samaa keksintöä jo ainakin 60 vuotta! Näin ne amerikkalaiset omivat meidän hienot keksintömme. Cakertin vävypoika on kuulemma suomalainen, mutta siitäkään huolimatta hän ei ole ollut tietoinen suomalaisesta viuhkasta. Uskokoon ken tahtoo…

Suuri määrä esineitämme matkaa loppukeväästä kohti Oulua Pohjois-Pohjanmaan museoon, jossa avautuu 9. kesäkuuta näyttely Sata sankaritarinaa urheilusta. Pohjois-Pohjanmaan museo kaipaa parhaillaan ihmisten omia kokemuksia ja tuntemuksia urheilusankareista ja -tapahtumista. Tarinoita voi lähettää heille osoitteeseen arja.h.keskitalo@ouka.fi.

Loppuvuodesta esineitämme on nähtävillä vielä ainakin Kouvolan kaupunginmuseossa, jossa avautuu marraskuussa alueen urheiluhistoriasta kertova näyttely. Ensi vuosi on itsenäisyyden juhlavuosi, ja sen kunniaksi kokoelmiamme pääsee ihailemaan Wäinö Aaltosen museossa Turussa ja Hiihtomuseossa Lahdessa.

Riitta Forsman

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti