20. tammikuuta 2017

Miehemme Monacossa ja Nizzassa


Kyllä oli maalaispojalla paljon nähtävää! Kierrellä kahtena iltana Monacon katuja ja ihmetellä hulppeita taloja, kalliita asuntoja, autoja ja veneitä. Monet paikat olivat tuttuja Monacon Formula 1 -osakilpailuista.
 
Tällaiseen iltaohjelmaan avautui mahdollisuus viime vuoden lopulla, kun kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF isännöi Monacossa urheiluarkistojen kansainvälisen jaoston kokousta. Jaosto on osa kansainvälistä arkistojärjestöä (ICA). Tehtävänämme on edistää urheiluarkistojen ja asiakirjojen säilyttämistä kansainvälisen yhteistyön avulla.

Monacon maisemaa satamasta vuorille.

Tuonne mäkeen ne formulat ajavat.

Jaoston tavoitteena on saada aikaiseksi koko urheilevaa maailmaa kattava luettelo urheiluarkistoista. Monesta maasta puuttuu järjestelmällinen urheiluasiakirjojen säilytys. Suomi on näiltä osin mallimaa. Viimeksi Suomen Urheiluarkistoa esiteltiin italialaisessa sanomalehdessä.

Suomenkin kannalta tärkeää olisi, että erityisesti eri lajien kansainväliset järjestöt ymmärtäisivät asiakirjahallinnan ja arkistoinnin tärkeyden palkkaamalla alan asiantuntijan huolehtimaan asiakirjoista. IAAF on tämän ymmärtänyt. Heillä on arkistoista ja asiakirjoista vastaava päällikkö. 

Vierailun aikana en saanut aivan perusteellista kuvaa IAAF:n arkistojen kunnosta, koska järjestö oli äskettäin muuttanut useista eri toimipisteistä yhteen paikkaan. Lisäksi arkistojen päävarastot sijaitsivat toimitilojen ulkopuolella. Se tuli selväksi, että työtä riittää IAAF:n arkistopuolen päälliköllä ja muutamalla hänen alaisellaan.

Ranskan Urheilumuseo Nizzassa

Reissun viimeisenä päivänä tutustuimme Pariisista vuonna 2014 Nizzaan siirtyneeseen Ranskan Urheilumuseoon. Tilat ovat hulppeat Nizzan jalkapallostadionin yhteydessä. Näyttelyiden esittelyyn ja kokoelmien käsittelyyn ja varastointiin on varattu noin 5 000 neliötä, mikä on noin viisi kertaa enemmän kuin meidän vastaavissa tiloissa Olympiastadionilla ennen parhaillaan menossa olevaa peruskorjausta.

Ranskan Urheilumuseo on toiminut Nizzan Stadionilla vuodesta 2014.

Perusnäyttely oli jaoteltu lajeittain. Pyöräilyä ja jalkapalloa esiteltiin odotetusti eniten. Yllättävän paljon esille oli laitettu myös ulkomaalaisten urheilijoiden esineitä ja urheiluasuja. Vaihtuvien näyttelyjen tilassa päähuomion saivat Rion olympiakisoissa menestyneet Ranskan urheilijat ja vuoden 2024 olympiakisojen Pariisin hakuun liittyvä video.

Jalkapallofanien kaulaliinoja ja muuta aineistoa.

Esineitä Ranskan kansallisessa urheilumuseossa on 45 000, mikä on 10 000 enemmän kuin meillä. Työntekijöitä on 19. Vuosittainen kävijöiden määrä 40 000 on ollut pienoinen pettymys.

Hannes Kolehmaisen kilpakumppanin Jean Bouinin paita.

Urheiluarkistojen kansainvälisen jaoston kokouksessa ja tutustumassa Ranskan Urheilumuseoon Nizzassa. Vas. Enric Gobo i Barri (Departament de Cultura, Barcelona), Kenth Sjöblom (Kansallisarkisto), Fina Solà (Diputació de Barcelona), Doudou Sall Gaye (IAAF, Monaco), Ossi Viita (Urheilumuseo).


 Ossi Viita

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti