20. toukokuuta 2016

Onko merenneitoa näkynyt?


Kysymys esitettiin eräänä päivänä minulle puhelimessa. Olimme juuri saaneet museon muuton tehtyä ja siirrettyä kokoelmat väliaikaiseen varastoon. Vahva mielikuva varaston hyllyllä sijaitsevasta merenneitopatsaasta oli olemassa, mutta oliko kyseessä juuri Helsingin Uimareiden kiertopalkinto vai jokin muu patsas? Asia selvisi yllättävän helposti, ei tarvinnut edes lähteä varastoon penkomaan. Pari klikkausta ja asia oli selvä: Helsingin Uimareiden kiertopalkintopatsas oli löytynyt.

Merenneitopatsas haluttiin esille Helsingin Uimareiden 100-vuotisjuhlallisuuksiin, ja tämähän sopi meille hyvin. Omat näyttelytilamme ovat remontin alla, joten mikä sen parempaa, että ainakin osa kokoelmista pääsee näytille pois varaston pimeydestä. Patsas noudettiin juhlallisuuksiin, ja myöhemmin se sijoitettiin kunniapaikalle Pirkkolan Uimahallin vitriineihin, joissa on muutakin Helsingin Uimareiden satavuotiseen historiaan liittyviä esineitä.




Patsaan on aikoinaan lahjoittanut Suomen Uimaliitolle taiteilija itse, eli Bertel Bertel-Nordström (1884–1967). Alun perin Suomesta lähtöisin oleva taiteilija muutti Ruotsiin 1914 opiskeltuaan ensin Helsingissä Taideteollisuuskoulussa. Taideopinnot jatkuivat Tukholmassa ja myöhemmin myös Kööpenhaminassa ja Pariisissa. Bertel-Nordström työskenteli graafikkona ja piirtäjänä. Hän on tunnettu erityisesti ekspressionistisista maisemamaalauksista sekä romanttissävyisistä sirkusaiheista. Hänen töitään on esillä muun muassa Moderna museetissa Tukholmassa ja Göteborgin taidemuseossa.
 
Taiteilija lahjoitti pronssista valetun 59 cm korkean patsaan vuonna 1940 kiertopalkinnoksi kaikkien Helsingin uimaseurojen väliseen puolivuosittain toistuvaan suureen viestitapahtumaan. Lahjoittajan toivomuksesta sääntöihin kirjattiin, että patsaan saa lopullisesti omakseen se seura, joka voittaa sen kymmenen kertaa. Ensimmäisen Merenneitoviestin voitti HU vuonna 1941. Sota keskeytti kilpailemisen muutamaksi vuodeksi, ja seuraavan kerran siitä kilpailtiin 1945. Tuolloinkin voittajaksi selviytyi HU kuten myös seuraavat kahdeksan kertaa, joten vuonna 1953 patsas jäi lopullisesti Helsingin Uimareiden haltuun. Urheilumuseolle säilytettäväksi patsas annettiin 1964.

Näyttävä Merenneito sekä muuta Helsingin Uimareihin liittyvää esineistöä on nähtävissä Pirkkolan uimahallissa. Uimareiden historiasta kertoo myös uuni tuore teos, Suurseuraksi syntynyt – Helsingin Uimarit 1916–2016,  jonka on kirjoittanut Sulevi Pellinen. Kirjassa käydään perusteellisesti läpi ansiokkaan uintiseuran koko historia.

Riitta Forsman

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti