7. toukokuuta 2014

Ihanaa, Leijonat, ihanaa!

Toukokuinen sunnuntai 19 vuotta sitten on jäänyt monen suomalaisen mieleen. Tuolloin päättyi suomalaisen jääkiekkokansan pitkä odotus, kun Suomi voitti ensimmäisen kerran jääkiekon MM-kultaa. Tukholman Globenissa 7.5.1995 pelatussa finaalissa Ruotsi kaatui selvästi numeroin 4–1. Suomen voittoa todisti täysi halli, runsaat 13 000 katsojaa, ja lisäksi ottelua seurasi parhaimmillaan television ääressä peräti 2,3 miljoonaa suomalaista. Finaalin ehdottomaksi sankariksi nousi kolme maalia Tre Kronorin verkkoon iskenyt Ville Peltonen.

Mestaruutta seurannut juhlinta paisui kaikkien aikojen suurimmaksi suomalaisen urheilun juhlaksi. Leijonajoukkue juhli ensin Tukholmassa isäntämaan voitonjuhlia varten valmistellulla Sergelin torilla, jonne kokoontui noin 20 000 juhlijaa. Myös Helsingissä juhlat käynnistyivät heti ottelun päätyttyä. Katujen liikenne ruuhkautui ja autojen torvet soivat taukoamatta. Mantan patsas puettiin maajoukkuepaitaan ja mailaksi asetettiin kainaloon Suomen lippu.

Suomeen tuoreet mestarit palasivat seuraavana päivänä Finnairin järjestämällä erikoislennolla, jonka numero oli CHAMPS. Satakunnan lennosto lähetti kaksi hävittäjää saattamaan Leijonia heidän ehdittyään Suomen ilmatilaan. Perillä Helsinki-Vantaalla pelaajia oli vastaanottamassa tuhansia faneja. Pääjuhla järjestettiin Helsingin Kauppatorilla, jonne saapui yli 100 000 juhlijaa. Myös muualla Suomessa juhlittiin.


Pelaajat ja joukkueen johto saapuivat Kauppatorin kansanjuhlaan autosaattueessa. Fanit seurasivat kulkuetta ja keräsivät nimikirjoituksia. Kuva: Urheilumuseo/Hannu Lindroos.


Railakas juhlinta poiki rallin jos toisenkin, joita laulettiin vielä vuosien päästäkin. ”Suomi on uusi maailmanmestari, hei, maailmanmestari, hei, maailmanmestari…” kaikui heti finaalivoiton jälkeen Globenissa ja Ruotsin mestaruuslauluksi sävelletty ”Den glider in” omittiin Suomen tunnuslauluksi.

Oman osansa maailmanmestaruushuumaan toi myös ensimmäistä kertaa urallaan MM-kisat selostanut Antero Mertaranta. Viimeistään tämän jälkeen Mertaranta oli kaikkien urheilua seuraavien suomalaisten tiedossa.Juhlijoita Helsingin Kauppatorilla 8.5.1995. Samaan tapaan juhlittiin myös toista mestaruutta vuonna 2011. Kuva: Urheilumuseo/PF/Kristiina Kuisma.


Seuraava maailmanmestaruutta saatiin odotella 16 vuotta ja se tapahtui Slovakiassa vuonna 2011. Tuolloinkin loppuottelussa kaatui Ruotsi, nyt murskaluvuin 6–1. Myös toista mestaruutta juhlittiin näyttävästi Helsingin Kauppatorilla. Kansanjuhlan ohjelmaan mahtuivat niin musiikkiesitykset, presidentti Tarja Halosen onnittelut kuin ilotutulituskin. Leijonajoukkue innostui esittämään valtavalle yleisölle tutut jääkiekkorallatukset Suomi on uusi maailmanmestari ja Ihanaa, Leijonat, ihanaa. Vuoden 2011 maailmanmestaruuden juhlinnasta mieliin on erityisesti jäänyt maalivahtivalmentaja Pasi Nurmisen ”ilmaveivi”.

Urheiluidolit-näyttely Urheilumuseossa 28.3.–12.10.2014
Jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut Minskissä 9.−25.5.2014


Henriikka Heikinheimo

1 kommentti: