21. marraskuuta 2014

Joogaa, curlingia ja eukonkantoa – Urheilua maailman eri kolkista Urheilumuseon lastennäyttelyssä

Päiväkoti Aallon esikouluryhmäläiset istuvat Urheilumuseon aulassa ja syövät eväsleipiään. Ryhmä on juuri tutustunut Urheilumuseon liikunnalliseen ja toiminnalliseen Maailmanpyörä-lastennäyttelyyn, jossa liikutaan kansainvälisissä tunnelmissa ja tutustutaan eri puolilla maailmaa harrastettaviin urheilulajeihin. 

Osa päiväkoti Aallon esikoululaisista on jo kokeneita lastennäyttelyn kävijöitä, osa taas mukana vasta ensimmäistä kertaa. Lasten mielestä näyttelyssä hauskinta olivat erityisesti koripallo, curling sekä köydenveto, jossa käytiin kahden joukkueen välinen tiukka taistelu. Aika monen mielestä kivaa oli ”kaikki” ja lastennäyttelyssä vietetyt 45 minuuttia tuntuivatkin ”vain parilta sekunnilta”.



Maailmanpyörä-näyttely koostuu toimintapisteistä, joilla kävijät voivat kokeilla erilaisia urheilulajeja. Pisteeltä toiselle voi edetä haluamassaan järjestyksessä, ja pisteiden kartat osoittavat, mistäpäin maailmaa mikin laji on kotoisin. Koripallon, curlingin ja köydenvedon lisäksi näyttelyssä voi kokeilla myös monia muita lajeja, kuten esimerkiksi kilpikonnien juoksukilpailuita, jotka ovat suosittuja erityisesti USA:n keskiosissa. Lastennäyttelyssä kisa onnistuu eteenpäin ryömivien kilpikonnatasapainovälineiden avulla.

Länsi-Afrikassa taas on perinteisesti pelattu kookospähkinägolfia, jossa pähkinöitä vieritetään maahan kaivettuihin reikiin. Näyttelyyn laji on toteutettu pehmeälle ruohomatolle, jonka reikiin voi vierittää joko kookospähkinää tai palloa. Pelipaikalle kuljetaan viidakkotunnelmaisen temppuradan läpi, jossa voi hypellä kiveltä toiselle.

Joogahuoneessa kävijät voivat nauttia tunnelmavalaistuksesta ja rauhoittavasta musiikista sekä kokeilla joogaliikkeitä mallikuvien avulla. Aasialaisia lajeja edustaa myös perinteinen korealainen jultagi-nuorallakävely, jonka tunnelmaan pääse tasapainopuomeilla taiteleimalla. 



Suomessa harrastettavia lajejakaan ei ole unohdettu: kilparadalla on mahdollista ottaa mittaa kaverista eukonkannossa ja hiihdossa. Maailman suosituin urheilulaji, jalkapallo, on tietysti myös mukana. Omia palloilutaitojaan voi kehittää tekniikkaradalla ja maaliin tähtäämällä.

Lastennäyttelyillä on Urheilumuseossa varsin pitkät perinteet; ensimmäinen näyttely, ”Liikuntaleikki” järjestettiin jo vuonna 1991. Näyttely nojautui vahvasti samana vuonna Vuoden urheilukirjaksi valittuun Lapsi ja urheilu -teokseen ja ajatukseen liikunnan tärkeydestä lapsen kehityksen kannalta. Liikuntaleikki-näyttelyssä esiteltiin erilaisten liikuntavälineiden avulla lasten liikunnassa tärkeät perusliikkeet, taitotekijät ja kuntotekijät. Näyttelyssä lapset saattoivat muun muassa hyppiä, heittää palloa ja tasapainoilla. Näyttely järjestettiin yhteistyössä silloisen Postipankin kanssa ja toiminnallisen osuuden lisäksi näyttelyssä oli nähtävillä myös Postipankin lasten piirustuskilpailun satoa.

Sittemmin parin kuukauden pituinen lastennäyttely on järjestetty muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta vuosittain, ja teemat ovat vaihdelleet palloilusta, talviurheilusta ja olympialaisista eläimiin, sirkukseen ja retkeilyyn. Erityisesti päiväkoti- ja esikouluikäisille sekä peruskoulun 1.- ja 2.-luokkalaisille suunnattuun näyttelyyn tutustuu vuosittain keskimäärin 3 000–4 000 lasta. Näyttelyn ovat ottaneet osaksi jokavuotista ohjelmaansa erityisesti päiväkoti- ja koululaisryhmät, joita vierailee lastennäyttelyssä päivittäin. 


Päiväkoti Aallon eskarit innostuvat suunnittelemaan myös tulevia lastennäyttelyitä. Niihin toivotaan erityisesti miekkailua, sählyä, hippaa, leikkimistä ja juoksukisoja. Seuraava lastennäyttelyä saadaan kuitenkin odotella vielä tovi, sillä Urheilumuseo sulkee ovensa Olympiastadionin perusparannuksen ajaksi.
 
Maailmanpyörä-lastennäyttely on avoinna 1.3.2015 saakka. Sisäänpääsy museoon on alle 18-vuotiaille aina ilmainen.

Henriikka Heikinheimo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti